Vrlo često možemo čuti kako je zdrava isharna skupa i naporna, i kako je ljudima teško da menjaju svoje navike i paze šta jedu.
U nastavku teksta možete pročitati zdrave recepte, koji će vam razbiti mit o zdravoj ishrani i razuveriti vas da je to teško.
Čokoladni humus
- 50 g komadića čokolade
- 400 g leblebije iz konzerve
- 50 g kakao praha
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike bademovog mleka(ili više, po potrebi)
Način pripreme: Komadiće čokolade otopite, a u blenderu pomečajte otopljenu čokoladu, leblebije i kakako, javorov sirup, ekstrakt vanile, i bademovo mleko po potrebi.
Zdrave tortilje
- 2 veće tortilje
- 2 kuvana jaja
- 50gr pilećih prsa
- Masline
- Pavlaka ili Ella sir
- Zelena salata
- Ementaler ili kačkavalj
Način pripreme: Na tortilje namažite pavlaku ili Ella sir, stavite zelenu salatu, pileća prsa, ementaler ili kačkavalj, iseckajte kuvana jaja i dodajte masline. Sve to urolajte i stavite u toster.
Čia puding
- 355 ml bademovog mleka
- 3 kašike čija semenki
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica sirupa od agave ili meda
- prstohvat soli po želji
- maline
Način pripreme: Sjedinite sve sastojke i i ostavite da odstoji u frižideru 3-5 sati.
Krem supa od spanaća
- 300 gr svežeg spanaća
- 2 krompira
- kašičica miso paste
- 2 kašičice putera
- biber i morska so
- malo biljne pavlake
Način pripreme: U šerpu dodajte puter da se lagano otop, pa dodajte spanać i krompir da se oko 5 minuta proprže. Zatim dodajte malo vode, da prekrije povrće kako bi provrilo. Nakon toga smanjite vatru da lagano vri, kako bi se krompir skuvao. Nakon toga sklonite sa vatre i razmutite u supi kašičicu miso paste. Pomoću štapnog miksera ili blendera, izmiksajte sve kako bi postalo kremasto i nakonn toga dodajte pavlaku.
Musli štanglice
- 185 g putera od orašastih plodova ili tahini
- 160 g javorovog sirupa
- 300 g muslija
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 60 g komadića tamne čokolade
Način pripreme: Otopite puter sa javorovim sirupom i umešajte dok ne postane glatko, a zatim dodati vanilu i so. U činiju sipajte vlažne sastojke preko muslija i mešajte dok se ne ujednače. Otopite komadiće čokolade, i kompletnu smesu sipajte na dno posude i zamrzinte 5-10 minuta dok ne bude čvrsto. Prelijte mešavinom muslija, uz čvrsto pritiskanje, i ostavite u frižideru najmanje 4 sata.