Tri egzotična recepta iz francuske kuhinje koja morate isprobati

Početak
27/04/2024

Francuska kuhinja je nadaleko poznata po tome što od jednostavnih sastojaka možete napraviti nešto drugačije i prefinjeno. U nastavku teksta možete saznati za baš takve recepte, kojima možete da osvežite vaš nedeljni ručak.

Pile sa limunom

Foto: Pinterest/ juddpilossof.com

Sastojci:

  • 1 veliko pile
  • 2 limuna
  • 1 konzerva malih kandiranih limuna
  • Cimet
  • 1 luk
  • 2 kasike soja sosa

Način pripreme:

Zagrejati pećnicu na 175⁰C. Pile staviti u tepsiju, iscediti i iseći limun.Preliti pile sokom od jednog isceđenog limuna. Iseći slani kandirani limun napola, dodati u posudu zajedno sa komadima običnog limuna. Oljuštiti drugi limun i napuniti pile komadima, a zatim natrljati pile cimetom i u sve to dodati sitno iseckani luk. Nakon sat vremena okrenuti pile kako bi se ispeklo sa obe strane, a kada prođe još dodatnih 45 minuta ponovo ga okrenuti i preliti soja sosom.

POT-AU-FEU (francuski specijalitet, kuvana govedina sa povrćem)

Foto: Pinterest/ marieclaire.fr

Pripremite jelo dan ranije da bi se odvojila masnoća.

Sastojci:

  • morska so i sveze mleveni biber
  • 1.5 kilogram govedine
  • 1 velika šargarepa po osobi plus još jedna za supu
  • 1 veliki luk
  • 1 čen belog luka, neoljušten
  • 1 dugačka grana celera
  • 1 mešavina zelenila: peršun, listovi lovora i timijan
  • Saica bibera u zrnu
  • 4 cela praziluka
  • 1 komad repe po osobi
  • 1 manja glavica kupusa
  • manja goveđa koska za supu po osobi
  • korniošoni serviraju se sa strane sa senfom

Način pripreme:

Napunite veliku i duboku šerpu hladnom vodom i dodajte so. Stavite meso u lonac, dodajte šargarepu i luk, beli luk, celer, zeleniš, biber i komade pera praziluka. Stavite poklopac na šerpu i malo otklopite, kuvajte na srednjoj jačini oko tri sata. Dok lagano ključa, vodite računa da ne iskipi i kašikom skidajte masnoću. Ostavite supu da se ohladi i potom je ostavite u frižideru preko noći. Sledećeg dana, ukloni sloj masnoće koji se napravio na površini. Stavite posudu ponovo na šporet na tihu vatru i pokrijte je poklopcem. Dodajte preostale šargarepe i repu i kuvajte oko 15 minuta. Potom dodajte kupus i preostali praziluk i kuvajte još 10 do 15 minuta. Pazite da ne prekuvate, jer povrće treba da bude čvrsto. Napunite lonac vodom, stavi na jaču ringlu i dodajte so i biber. Kada voda proključa, dodajte goveđe kosti i pustite da ključa deset minuta. Nakon toga, spremno je za serviranje, uz to možete izneti na sto kornišone i snef.

Čokoladni kolač sa topljenom čokoladom

Foto: Pinterest/ lacuisinedegeraldine

Sastojci:

  • 120g putera
  • 200 g crne čokolade
  • 4 jaja
  • 100 g sećera
  • 80 g brašna

Način pripreme:

Zagrejte pećnicu na 180⁰C. Istopite puter i čokoladu u činiji koju ćete staviti na šerpu u kojoj ključa voda. U drugoj činiji pomešati jaja i šećer mikserom i onda dodajte brašno. Sipajte otopljenu čokoladu pomešanu sa puterom u činiji sa jajima. Sipajte sve u okrugli pleh srednje veličine i peći 30 minuta. Kada ga izvadite iz pećnice, ostavite gad a se odhladi 10 minuta pre serviranja.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

KETO: Nekada terapija, danas vrsta dijete

Sledeći članak

Donosimo vam nekoliko ideja za aktivnosti tokom praznika

Ne propustite

Duh starog Beograda, tiha muzika i “old money” estetika – ova tri restorana morate posetiti tokom praznika

S početkom decembra, počela je i euforija u vezi proslave praznika, ali

Privilegovan svedok istorije Pariza – donosimo vam priču o restoranu koji postoji tačno 160 godina

Pariz, prestonica gastronomije, prepun je legendarnih adresa. Među njima, Bofinger, prava alzaška

Uz dodatak cimeta uživaćete u pravom ukusu jeseni – donosimo vam recept za brzi kolač od jabuka

Jesen je godišnje doba idealno za tople napitke, filmove i odlazak na