Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu i živi, a neko ipak ostaje u gradu i završava preko leta svoje obaveze, te odmor ostavlja po strani. Baš iz tog razloga smo pronašli restorane u Beogradu koji predstavljaju savršena mesta ukoliko ipak poželite “ukus” mora. Oni služe egzotičnu hranu, a ljubitelji iste će sigurni smo, pronaći svoje omiljeno mesto.
U nasavku smo za vas izdvojili najbolje restorane koji u prestonici služe egzotična jela. Može se pronaći za svačiji ukus ponešto.
THAI ZONE – tajlandski restoran, u ponudi ima autentična jela, oplemenjena začinima koji stižu pravo sa Tajlanda, u čijem idealnom odnosu cene, kvaliteta i kvantiteta dominira kvantitet. Ovo bi trebalo da bude dovoljan razlog, naročito za one ješne, da probaju nešto novo, zdravo i drugačije, a uz to i fenomenalno dekorisano. Osim Thai Zone-a, tajlandsku hranu možete probati i u restoranu THAI FAZON.
LE MOLIERE – francuski restoran u najstrožem centru Beograda. Ponudom autentičnih specijaliteta francuske kuhinje i ambijentom koji odiše nesvakidašnjom otmenošću, Le Moliere ne zaostaje ni za prestižnim pariskim restoranima. Tome doprinosi i podatak da spada u kategoriju onih restorana koji su pet friendly, što znači da ste u njemu dobrodošli i sa svojim kućnim ljubimcem. Zbog svega ovoga, ali i činjenice da se nalazi na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija, na uglu Zmaj Jovine i Knez Mihailove ulice, cene su nešto više u poređenju sa gore opisanim restoranima i kreću se u rasponu od 950 do 2200 dinara po osobi. Za doživljaj Pariza u srcu Beograda, možda i nije previše.
MARUKOSHI – japanski restoran u Kapetan Mišinoj. Većini je prva asocijacija na japansku hranu – suši. On se danas nalazi u ponudi mnogih elitnih restorana, pa čak i ketering servisa. Međutim, hrana vrednog naroda sa Dalekog istoka predstavlja mnogo više od kuvanog pirinča sa dodatkom pirinčanog sirćeta i ribe. Ima tu i morskih plodova, jela od piletine, svinjetine i junetine u svakakvim kombinacijama sa autohtonim povrćem i začinima, pirinča na sto načina i nesvakidašnjih dezerta. Uz čuveno japansko pivo nastalo vrenjem pirinča, legendarni sake i činjenicu da gotovo nijedno jelo nije skuplje od 1000 dinara, to su dovoljni razlozi da probate specijalitete iz Marukoshi-ja, svakim danom izuzev ponedeljka.
WU MING – kineski restoran na Crvenom krstu. Iako restorani kineske kuhinje danas i nisu tolika retkost i ekskluziva u glavnom gradu, pogotovo otkad postoje brojni fasfood-ovi sa azijskom hranom, Wu Ming spada u one koji se posebno ističu ambijentom, mirnom atmosferom, bogatom ponudom autentične kineske hrane i prevashodno povoljnim cenama koje se kreću od 259 do 1099 dinara, po osobi. Egzotična jela na bazi pirinča, mesa i morskih plodova, sa dodacima jedinstvenih kineskih soseva, te kombinacije kiselih, ljutih i slatkih ukusa, zaokružene neuobičajenim poslasticama, dovoljan su razlog za jedan nesvakidašnji ručak sa porodicom i prijateljima.
TAVERNA PIATAKIA – grčki restoran u Zemunu, zapravo je i više od toga. U pitanju je taverna koja osim originalnih ukusa tradicionalnih jela i pića, čiji su zaštitni znak feta sir i maslinovo ulje, čuvena metaksa i uzo, nudi autentičan ambijent u grčkom stilu i bojama, prošaran diskretnim zvucima sirtakija i grčke muzike, da ćete sasvim sigurno, na trenutak, zaboraviti da ste u Zemunu i Srbiji uopšte.
HANAN – libanski restoran, na početku Svetogorske ulice. Iako nije jedini restoran libanske kuhinje u Beogradu, ističe se, po mnogima, najboljim odnosom cene i kvaliteta od svih postojećih. Počevši kao mala kafe-poslastičarnica koja je u ponudi imala samo tradicionalne arapske slatkiše, Hanan se ubrzo transformisao u autentični restoran libanske i palestinske kuhinje u kome stanuje karakteristični duh Bliskog istoka, upotpunjen specifičnom libanskom hranom, trbušnim plesačicama i nargilama, koje posetiocima pružaju kompletan arapski doživljaj. Poslednjih godina, Hanan je razvio i mrežu fastfood restorana i snack bar-ova – Shawarma Jerusalim, Shawarma Beirut i Shawarma Damask, kako bi specijalitete Bliskog istoka učinio pristupačnijim što većem broju Beograđana.
ZAPATA – čuveni lanac meksičkih restorana u Beogradu. Postoji na čak tri lokacije i već više od deset godina Beograđanima priprema najpoznatije meksičke specijalitete od mesa i povrća, među kojima su buritosi, naćosi, tortilje, enčilade, kesadilje i još mnogo preukusnih jela sa područja Centralne Amerike i Meksika. Kako je meksička kuhinja, između ostalog, poznata i po papreno ljutim čili papričicama, oni hrabriji mogu prihvatiti izazov i na sopstvenu odgovornost testirati svoj prag tolerancije za ljuto. Ipak, za one sa slabijim stomacima, tu su blaže kao i potpuno neljute varijante meksičkih jela. Jedno je sigurno – meksička kuhinja nikoga neće ostaviti ravnodušnim i gladnim.
MILAGRO – španski restoran, smešten na zemunskom Keju Oslobođenja. Već više od deset godina ovaj restoran Beograđanima i njegovim gostima priprema najbolje tapase, paelje, kao i tradicionalne španske specijalitete, među kojima se posebno ističe tzv. ćuleton – juneći stejk koji se priprema čak 21 dan. U ambijentu koji krase raznorazni španski motivi uz diskretne zvuke flamenko gitara, pod Gardošom, na obali Dunava koja je sama po sebi prestonička atrakcija, osećaj je jedinstven, dok je prostor kao stvoren za porodični ručak, večeru ili neki vaš poseban povod. Lokacija i celokupan ambijent i ovde igraju ulogu, pa ni Milagro baš ne spada u jeftine restorane.