Pariz, prestonica gastronomije, prepun je legendarnih adresa. Među njima, Bofinger, prava alzaška institucija, ove godine proslavila je 160 godina postojanja.
Od svog otvaranja 1864. godine, Bofinger, restoran koji se nalazi na korak od Place de la Bastille, otelotvoruje savez pariske umetnosti življenja i alzaške tradicije.
Skroman početak, brz uspon
Sve je počelo 1864. godine kada je Frederic Bofinger, mladi alzaški pivar, otvorio malu pivaru u procvatu kvarta. Smešten u ulici Rue de la Bastille, nudi specijalitete svog rodnog regiona, Alzasa, koji je u to vreme još uvek bio francuski. Bofinger se brzo istakao svojom inovacijom: bio je to jedan od prvih pariskih objekata koji je uveo točeno pivo, novinu koja će ga učiniti i te kako uspešnim.
“Hram” alzaške kuhinje
Tokom decenija, taverna je postala osnovna referenca za ljubitelje kiselog kupusa, jednog od vodećih specijaliteta restorana, koji se služi u tipičnom ambijentu Belle Epoque. Kiseli kupus, sa kobasicama, svinjskom koljezom i dimljenom slaninom, i danas je simbol Bofingera, koji se nikada nije odrekao alzaških korena uprkos promenama u jelovniku i ukusima gostiju.
Bofinger je takođe obogaćen raznovrsnijim i prefinjenijim jelima, uz zadržavanje tradicionalnog duha. Pored kiselog kupusa, gurmani mogu uživati u nizu specijaliteta, kao što su Foie gras, ostrige ili čak kuglof, sve u raskošnom i autentičnom ambijentu.
Bofinger, svedok istorije
Za 160 godina, Bofinger je prešao ere i društvene promene. Od kraja Drugog carstva, videla je Parisku komunu, Belle epoque, dva svetska rata, Trideset slavnih godina i čitav razvoj 21. veka. On je privilegovan svedok istorije Pariza, koji je ugostio umetnike, političare i sve anonimne ljude koji su došli da uživaju u autentičnoj kuhinji. Restoran je takođe uspeo da se prilagodi novim očekivanjima ne poričući svoje poreklo. Tako su tokom vremena uzastopni kuvari uspeli da osavremene jelovnik, a da pritom zadrže dušu mesta.
Adresa: 5-7 rue de la Bastille, Paris 4e