Privilegovan svedok istorije Pariza – donosimo vam priču o restoranu koji postoji tačno 160 godina

Početak
11/11/2024

Pariz, prestonica gastronomije, prepun je legendarnih adresa. Među njima, Bofinger, prava alzaška institucija, ove godine proslavila je 160 godina postojanja.

Od svog otvaranja 1864. godine, Bofinger, restoran koji se nalazi na korak od Place de la Bastille, otelotvoruje savez pariske umetnosti življenja i alzaške tradicije.

Skroman početak, brz uspon

Sve je počelo 1864. godine kada je Frederic Bofinger, mladi alzaški pivar, otvorio malu pivaru u procvatu kvarta. Smešten u ulici Rue de la Bastille, nudi specijalitete svog rodnog regiona, Alzasa, koji je u to vreme još uvek bio francuski. Bofinger se brzo istakao svojom inovacijom: bio je to jedan od prvih pariskih objekata koji je uveo točeno pivo, novinu koja će ga učiniti i te kako uspešnim.

“Hram” alzaške kuhinje

Tokom decenija, taverna je postala osnovna referenca za ljubitelje kiselog kupusa, jednog od vodećih specijaliteta restorana, koji se služi u tipičnom ambijentu Belle Epoque. Kiseli kupus, sa kobasicama, svinjskom koljezom i dimljenom slaninom, i danas je simbol Bofingera, koji se nikada nije odrekao alzaških korena uprkos promenama u jelovniku i ukusima gostiju.

Bofinger je takođe obogaćen raznovrsnijim i prefinjenijim jelima, uz zadržavanje tradicionalnog duha. Pored kiselog kupusa, gurmani mogu uživati u nizu specijaliteta, kao što su Foie gras, ostrige ili čak kuglof, sve u raskošnom i autentičnom ambijentu.

Bofinger, svedok istorije

Za 160 godina, Bofinger je prešao ere i društvene promene. Od kraja Drugog carstva, videla je Parisku komunu, Belle epoque, dva svetska rata, Trideset slavnih godina i čitav razvoj 21. veka. On je privilegovan svedok istorije Pariza, koji je ugostio umetnike, političare i sve anonimne ljude koji su došli da uživaju u autentičnoj kuhinji. Restoran je takođe uspeo da se prilagodi novim očekivanjima ne poričući svoje poreklo. Tako su tokom vremena uzastopni kuvari uspeli da osavremene jelovnik, a da pritom zadrže dušu mesta.

Adresa: 5-7 rue de la Bastille, Paris 4e

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Pravo je vreme da svoj dom ispunite mirisnim svećama od cimeta – za vas izdvajamo one najprijatnije

Sledeći članak

Istorija jedne haljine – zbog čega je toliko posebna toaleta princeze Dajane iz 1987. godine?

Ne propustite

Duh starog Beograda, tiha muzika i “old money” estetika – ova tri restorana morate posetiti tokom praznika

S početkom decembra, počela je i euforija u vezi proslave praznika, ali

Uz dodatak cimeta uživaćete u pravom ukusu jeseni – donosimo vam recept za brzi kolač od jabuka

Jesen je godišnje doba idealno za tople napitke, filmove i odlazak na

Modna umetnost u obliku kafe – posetili smo “Gola leđa” i oduševili se kutkom hedonizma

Kako se odevamo, govori o našoj unutrašnjosti, ali i to kakvu kafu