Podrazumeva se da ako težimo tome da se ponašamo sa stilom, izvesne norme nećemo kršiti ni tokom svakodnevnih aktivnosti. Kada se radi o vinskom bontonu, morate uzeti u obzir nekoliko važnih pravila. Među njima su prevashodno ona o ispravnom držanju čaše, koja bi trebalo da imate na umu kada sledeći put budete uživali u svom omiljenom vinu.
Vrste vinskih čaša
Takozvane balon čaše koriste se za crno odnosno crveno vino. Na taj način najbolje dolazimo do pravog bukea, arome koje nam vino daje. Za služenje penušavih vina i šampanjaca koristimo najuže čaše, jer se u njima najduže zadržava ugljen-dioskid, koji je važan. Belo vino takođe se služi iz uskih čaša jer se tako sporije hladi.
Kako se pravilno vinske čaše drže u ruci?
Čaša se drži za nožicu, a nikako za stopicu/bazu ili balon čaše, jer kada ukhavtite čašu za balon, vaše ruke će brzo ugrejati vino. To važi za sve vrste čaša.
Pre degustiranja poželjno je zavrteti čašu kako bi vino otpustilo primarne arome. Ovo iziskuje malo vežbe, ali možete početi tako što ćete postaviti čašu na dlan druge ruke i stopicom praviti male krugove.
Kada ovo savladate, kasnije jednostavno sklonite drugu ruku i sa lakoćom ćete raditi to isto u vazduhu, piše Vino.rs
Pri kucanju čašama izbegavajte da to radite tako da vrh čaše ili stopica dođu u kontakt sa drugom čašom. Umesto toga, kucnite se tako da se spoje središta balona – najčvršći delovi čaša. Ako začujete zvonak odjek kristala, znaćete da ste sve uradili ispravno.