S hladnijim vremenom u nama se budi želja za već tradicionalnim napitkom – toplom čokoladom. Osim što je savršen napitak, topla čokolada blagotvorno utiče na raspoloženje jer ako je kvalitetno pripremljena, sadržaće niz vitamina, minerala, biohemijskih sastojaka i antioksidansa.
Topla čokolada može potaknuti i mikrocirkulaciju u koži. Naše raspoloženje se poboljšava dok je pijemo, a u našem se mozgu oslobađaju serotonin i ednorfini koji nas umiruju.
Kako pripremiti kvalitetnu i ukusnu toplu čokoladu?
Prednost pripreme domaće tople čokolade jeste to što možete kontrolisati njenu gustoću i količinu šećera. Danas postoje bezbroj recepata za nju, a mi vam u nastavku donosimo kvalitetan i ukusan, koji će vas sigurno oduševiti.
Potrebni sastojci za dve veće šoljice:
- 2 kašičice šećera
- 100 g čokolade po izboru
- 2 šoljice punomasnog mleka
Uputstvo za pripremu:
- U lončić na srednjoj vatri zagrejte mleko, ali pripazite da ne prokipi. Ako volite slađu toplu čokoladu, u mleko dodajte dve kašičice šećera.
- Dok se mleko zagreva, na sitno izrendajte čokoladu i zagrejte je da se rastopi. Dok zagrevate čokoladu, nežno mešajte i pazite da ne zagori.
- Kada se mleko zagreje, pomerite ga sa vatre i dodajte rastopljenu čokoladu. Još jednom dobro promešajte i napitak prelijte u dve veće šoljice. Ukrasite toplu čokoladu šlagom, šarenim mrvicama ili usitnjenim lešnicima.