Da li ste se sada probudili i prija vam jutarnji mir ili ste izašli sa prijateljima do omiljenog kafića, šoljica kafe je neizbežno tu. Ljubitelji kafe naglašavaju da postoji nešto magično u svakodnevnom ispijanju kafe. Pored tog izlaska iz kuće i ispijanja kafe u kafićima, posebna čar je priprema kafe kod kuće. Potrudićemo se da vam prikažemo par jednostavnih recepata za različite vrste kafa, od pripreme klasične crne kafe do hladnog nesa i moka kafe. Nije bitno da li ste vrsni poznavalac kafe ili početnik u kuvanju, približićemo vam par tehnika koje će vam olakšati pripremu.
Pre nego što počnete sa pripremom kafe važno je znati par ključnih stvari. Prvo, možda i najvažnije, veoma je bitno izabrati sveže pečena i kvalitetna zrna kafe. Preporučljivo je, ukoliko imate mogućnost da sami sameljete zrna kafe neposredno pre kuvanja. Takođe, bitna je i veličina mlevenja, s’ obzirom da različite metode kuvanja kafe zahtevaju različite veličine mlevenja. I kvalitet vode je jedan od bitnih faktora za dobru kafu – preporučuje se korišćenje filtrirane vode. I poslednje, ali ne manje važno, jeste dužina kuvanja kafe. To, naravno, zavisi od vas samih. Međutim, imajte na umu, da će prekratko kuvanje dovesti do toga da kafa bude slaba, dok predugo kuvanje može doprineti gorkom ukusu kafe. Od opreme vam može zatrebati aparat za kafu, u zavisnosti za koji se recept opredelite.
CRNA KAFA
Crna kafa se smatra svetskim globalnim fenomenom. Svrstava se u klasike kafe i savladavanje njene pripreme je osnova za mnoge napitke. Što se tiče pripreme kod kuće, proces je poprilično jednostavan. Smatra se da je postala svetski fenomen jer vam omogućava da cenite ukus same kafe. Omogućava vam i da osetite vaše preferencije ukusa – gorčinu ili slatkoću.
Sastojci:
1 šolja vode
2 kašike mlevene kafe
U džezvi prokuvajte vodu. Kada voda proključa dodajte dve kašike kafe. Nakon toga vratite kratko na ringlu, ali budite obazrivi. Sipajte u šolju i uživajte!
Ukoliko posedujete aparat za pripremu crne kafe, mlevenu kafu ubacujete u aparat. Kada voda proključa prelijte preko taloga i ostavite da se kafa skuva. Proces obično traje oko 5 minuta.
COLD BREW KAFA – HLADNO CEĐENJA KAFA
Ukoliko ste ljubitelj hladnih kafa, cold brew kafa će vam se zasigurno dopasti. Ova kafa podrazumeva namakanje zrna kafe u hladnoj vodi tokom dužeg vremenskog perioda. Od tradicionalne crne kafe razlikuje se po ukusu, s’ obzirom da joj proces hladnog kuvanja značajno smanjuje kiselost. Odlična je alternativa za toplu kafu, tokom vrućih letnjih dana. Iako ova metoda traje duže od drugih, rezultat je vredan čekanja.
Sastojci:
1 šolja kafe u zrnu
4 šolje hladne vode
Jednu šolju svežeg, celog zrna kafe, sipajte u jedan veći bokal ili teglu. Dodajte 4 šolje vode. Poklopite i ostavite u frižider da odstoji minimum 12 sati. Procedite i vaše piće je spremno. Po vašem ukusu, možete dodati kockice leda ili mleko.
LEDENA KAFA – ICED COFFE
Još jedna od hladnih kafa, koja je jednostavna za pripremu je ledena kafa. Iako je jednostavno za pripremu, može se prilagoditi različitim ukusima. Odlična je kao osnova za različite dodatke ukusa, kao što su sirupi, krema ili čak i kugli sladoleda od vanile.
Sastojci:
Sveže skuvana kafa
Led
Mleko
Skuvajte jaku kafu. Kafa bi trebalo da bude jača od one koje obično pijete, s’ obzirom da će je mleko i led dodatno razblažiti. Ostavite kafu da se ohladi, zatim dodajte led i mleko po vašoj želji.
MOKA KAFA
Moka kafa je vrsta kafe latte sa ukusom čokolade. Preporučuje se svim ljubiteljima kombinacije kafe i čokolade. Svrstava se u desert kafe ili za posebne trenutke kada vam se izlazi iz zone komfora.
Sastojci:
1 šolja espresa ili 1/3 šolje jake kuvane kafe
1 šolja mleka
2 kašike mešavine vruće čokolade ili kakaa
Šlag ili čokoladni sirup za preliv
Skuvajte espreso. U šerpi pomešajte mešavinu mleka i vruće čokolade ili kakao praha. Zagrejati na umerenoj temperaturi, da bi se zagrejalo, ali paziti da ne proključa. Skuvanu kafu sipajte u veliku šolju, a zatim sipajte zagrejano mleko i čokoladu. Promešajte da se sjedini, a zatim dodajte šlag ili čokoladni sirup.
KAPUĆINO
Kapućino je vrsta kafe koja kombinuje espreso i kuvano mleko. Za razliku od prethodnih tipova kafe zahteva malo više tehnike. Ova kafa se dodaje na listu klasika kafe i odlična je poslastica za sve one koji vole kremaste kafe.
Sastojci:
1 šolja espresa ili 1/2 šolje jake kuvane kafe
1/2 šolje mleka
Skuvajte espreso ili pola šolje jake kuvane kafe. Dok se kafa kuva zagrejte mleko, bitno je da ne proključa. Umutite mleko da postane penasto. Sipajte kafu u jednu veću šolju, a zatim dodajte umućeno mleko. Na samom kraju dodajte penu od mleka. Za dodatno uživanje pospite malo cimeta ili kakaa po vrhu.