Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Lagane salate koje možete isprobati ovog leta, a garantuju užitak

Početak
05/06/2024

S obzirom da nam se leto bliži, i da nam je povrće u izobilju dostupno, uz malo mašte i kreativnosti, kombinacijom sastojaka možete napraviti najraznovrsnije salate.

Ukoliko ipak nemate ideju šta sve možete kombinovati, u nastavku teksta pronađite recepte za lagane salate koje možete isprobati ovog leta.

Kinoa salata

Foto: Pexels

Ukoliko niste previše gladni, ova visokoproteinska salata puna vitamina može biti pravi izbor za vas.

Sastojci:
– 
1 šolja trikolore kinoe (može i obična kinoa)
– 
2-3 paradajza sa kojih je skinuta kožica (može i paradajz pelat u komadima)
– 
1 kašika soli
– 
Sok ½ limuna
– 
2 veze svežeg peršuna
– 
2 mlada luka
– 
3 kašike maslinovog ulja

Način pripreme: Kinou isprati, naliti vodom i kuvati 15 minuta. Kada bude gotova, odstraniti višak tečnosti i malo prohladiti, a zatim dodati so, iseckani paradajz, peršun i perca mladog luka. Na kraju, preko toga naliti maslinovo ulje i limun.

Salata od sočiva, tunjevine i povrća

Foto: Pexels

Kontrast boja i ukusa u ovoj salati, čine nju još egzotičnijom i primamljivijom za jelo.

Sastojci
– 1,5 šolja crnog sočiva (sočivo potopiti u vodu noć pre kuvanja)
– 1 crvena paprika
– 1 štap celera
– 1 konzerva tunjevine oceđene od viška ulja
– 5 iceskanih čeri paradajza
– So, biber, peršun
– 1 limun

Način pripreme: Sočivo ocedite od vode u kojoj je prenoćilo, pa nalijte novu vodu i kuvajte 30 minuta, a zatim iseckajte povrće na sitne kockice. Skuvano sočivo ocedite od ostataka vode, pa pomešajte sa povrćem i tunjevinom. U sve to dodajte so, biber, peršun, sok limuna i sve to dobro izmešajte i poslužite samostalno ili kao prilog.

Letnja salata sa ćuretinom, graškom i nektarinom

Foto: Pexels

Kada prvi put čujete sklop sastojaka ove salate , može vam zazvučati vrlo neobično i nespojivo, ali upravo ova neobična kombinacija sastojaka čini ovu salatu još raskošnijom.

Sastojci
– 150 g ćurećeg belog mesa
– 3 kašike graška
– ½ nektarine, seckane na tanke kriške
– 2 šake matovilca
– 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
– 1 kašičica limunovog soka
– 1 kašika pečenih bundevinih semenki
– 1 kašičica pečenog belog susama

Način pripreme: Ispecite ćureće meso, oko 5 minuta (sa svake strane). Skuvajte grašak i u velikoj posudi pomešajte grilovanu ćuretinu, grašak, nektarinu, matovilac, te sve prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem i limunovim sokom.Salatu dekorišite pečenim bundevinim semenkama i pečenim susamom i servirajte.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Otvorena železnička ruta kojom možete putovati kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku za samo 8 evra

Sledeći članak

Put kroz Jugoslaviju: Ovako se nekada letovalo u bivšoj državi

Ne propustite

Duh starog Beograda, tiha muzika i “old money” estetika – ova tri restorana morate posetiti tokom praznika

S početkom decembra, počela je i euforija u vezi proslave praznika, ali

Privilegovan svedok istorije Pariza – donosimo vam priču o restoranu koji postoji tačno 160 godina

Pariz, prestonica gastronomije, prepun je legendarnih adresa. Među njima, Bofinger, prava alzaška

Uz dodatak cimeta uživaćete u pravom ukusu jeseni – donosimo vam recept za brzi kolač od jabuka

Jesen je godišnje doba idealno za tople napitke, filmove i odlazak na