S obzirom da nam se leto bliži, i da nam je povrće u izobilju dostupno, uz malo mašte i kreativnosti, kombinacijom sastojaka možete napraviti najraznovrsnije salate.
Ukoliko ipak nemate ideju šta sve možete kombinovati, u nastavku teksta pronađite recepte za lagane salate koje možete isprobati ovog leta.
Kinoa salata
Ukoliko niste previše gladni, ova visokoproteinska salata puna vitamina može biti pravi izbor za vas.
Sastojci:
– 1 šolja trikolore kinoe (može i obična kinoa)
– 2-3 paradajza sa kojih je skinuta kožica (može i paradajz pelat u komadima)
– 1 kašika soli
– Sok ½ limuna
– 2 veze svežeg peršuna
– 2 mlada luka
– 3 kašike maslinovog ulja
Način pripreme: Kinou isprati, naliti vodom i kuvati 15 minuta. Kada bude gotova, odstraniti višak tečnosti i malo prohladiti, a zatim dodati so, iseckani paradajz, peršun i perca mladog luka. Na kraju, preko toga naliti maslinovo ulje i limun.
Salata od sočiva, tunjevine i povrća
Kontrast boja i ukusa u ovoj salati, čine nju još egzotičnijom i primamljivijom za jelo.
Sastojci
– 1,5 šolja crnog sočiva (sočivo potopiti u vodu noć pre kuvanja)
– 1 crvena paprika
– 1 štap celera
– 1 konzerva tunjevine oceđene od viška ulja
– 5 iceskanih čeri paradajza
– So, biber, peršun
– 1 limun
Način pripreme: Sočivo ocedite od vode u kojoj je prenoćilo, pa nalijte novu vodu i kuvajte 30 minuta, a zatim iseckajte povrće na sitne kockice. Skuvano sočivo ocedite od ostataka vode, pa pomešajte sa povrćem i tunjevinom. U sve to dodajte so, biber, peršun, sok limuna i sve to dobro izmešajte i poslužite samostalno ili kao prilog.
Letnja salata sa ćuretinom, graškom i nektarinom
Kada prvi put čujete sklop sastojaka ove salate , može vam zazvučati vrlo neobično i nespojivo, ali upravo ova neobična kombinacija sastojaka čini ovu salatu još raskošnijom.
Sastojci
– 150 g ćurećeg belog mesa
– 3 kašike graška
– ½ nektarine, seckane na tanke kriške
– 2 šake matovilca
– 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
– 1 kašičica limunovog soka
– 1 kašika pečenih bundevinih semenki
– 1 kašičica pečenog belog susama
Način pripreme: Ispecite ćureće meso, oko 5 minuta (sa svake strane). Skuvajte grašak i u velikoj posudi pomešajte grilovanu ćuretinu, grašak, nektarinu, matovilac, te sve prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem i limunovim sokom.Salatu dekorišite pečenim bundevinim semenkama i pečenim susamom i servirajte.