Sve je počelo davne 1974. godine, kada su seckane višnje završile u slatkom kremu, a hrskava kora od badema spojila ih sa sočnim ananasom...
Sve je to veštim rukama umešala Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice, koja je te godine otvorena u sklopu čuvenog beogradskog hotela na Terazijama. Hotel “Moskva” zaštitio je ovaj recept kao svoj originalni brend.
Osnovni sastojci su bademi, višnje, ananas i najbolji domaći krem koji se pravi prema tajnoj recepturi.
– Imala sam snage i volje da unesem nešto novo u renovirani objekat, svašta mi je padalo na pamet, smišljala sam raznovrsne recepte dok nisam stvorila šnite sa imenom hotela – ispričala je Anica Džepina (77) na 40. godišnjicu nastanka poslastice.
Zbog svoje jedinstvenosti, Moskva šnit torta se služi svuda u svetu.
Možete je naći u Londonu, Beču, Budimpešti, Ženevi, Rimu i Čikagu. Ipak, smatramo da je najbolje uživati u njoj uz zvuke klavira u Hotelu “Moskva”, na samom mestu nastanka kraljice među tortama.
Parče Moskva šnit torte dnevno traži preko 300 gostiju, a poslastičarnica isporučujue oko 1000 celih Moskva šnit torti na različite adrese. Kada se saberu sve te količine, može se reći da poslastičarnica napravi 20 tona Moskva šnit torte godišnje.
Foto: Hotel Moskva Beograd