Najukusnije parče “Beograda” od 1974. godine – ko je tvorac čuvenog kolača “Moskva šnit”?

Početak
14/08/2024

Sve je počelo davne 1974. godine, kada su seckane višnje završile u slatkom kremu, a hrskava kora od badema spojila ih sa sočnim ananasom...

Sve je to veštim rukama umešala Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice, koja je te godine otvorena u sklopu čuvenog beogradskog hotela na Terazijama. Hotel “Moskva” zaštitio je ovaj recept kao svoj originalni brend.

Osnovni sastojci su bademi, višnje, ananas i najbolji domaći krem koji se pravi prema tajnoj recepturi.

– Imala sam snage i volje da unesem nešto novo u renovirani objekat, svašta mi je padalo na pamet, smišljala sam raznovrsne recepte dok nisam stvorila šnite sa imenom hotela – ispričala je Anica Džepina (77) na 40. godišnjicu nastanka poslastice.

Foto: Hotel Moskva Beograd

Zbog svoje jedinstvenosti, Moskva šnit torta se služi svuda u svetu.

Možete je naći u Londonu, Beču, Budimpešti, Ženevi, Rimu i Čikagu. Ipak, smatramo da je najbolje uživati u njoj uz zvuke klavira u Hotelu “Moskva”, na samom mestu nastanka kraljice među tortama.

Parče Moskva šnit torte dnevno traži preko 300 gostiju, a poslastičarnica isporučujue oko 1000 celih Moskva šnit torti na različite adrese. Kada se saberu sve te količine, može se reći da poslastičarnica napravi 20 tona Moskva šnit torte godišnje.

Foto: Hotel Moskva Beograd

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zašto se tokom Olimpijskih igara u staroj Grčkoj služio čizkejk?

Sledeći članak

Od starih Grka do njujorških železnica – kako je tekla istorija crvenog tepiha?

Ne propustite

Duh starog Beograda, tiha muzika i “old money” estetika – ova tri restorana morate posetiti tokom praznika

S početkom decembra, počela je i euforija u vezi proslave praznika, ali

Privilegovan svedok istorije Pariza – donosimo vam priču o restoranu koji postoji tačno 160 godina

Pariz, prestonica gastronomije, prepun je legendarnih adresa. Među njima, Bofinger, prava alzaška

Uz dodatak cimeta uživaćete u pravom ukusu jeseni – donosimo vam recept za brzi kolač od jabuka

Jesen je godišnje doba idealno za tople napitke, filmove i odlazak na