Foto: zemun.deviantart.com

Otkud Francuz u Zemunu i kako je “odgovoran” za postojanje današnjeg Soko Štarka?

Početak
11/09/2024

Jedna od omiljenih nam čokolada jeste “Najlepše želje”, koja dolazi iz fabrike Soko Štark, svima nadaleko poznata. Osim čokolade, tu su i drugi čuveni proizvodi poput Bananica, Smokija, Napolitakni… Ali, da li ste se zapitali otkud ova fabrika u Srbiji i ko je “odgovoran” za njeno postojanje?

Odgovor vam donosimo u zanimljivom tekstu u nastavku.

1922. godine, Danijel S. Pesmažu (Daniel S. Pechmajoue) francuski oficir, povratnik sa Solunskog fronta, osnovao je firmu za uvoz i izvoz “Louit” S.A. – u Zemunu, koja se bavila uvozom čokoladnih proizvoda.

Sredinom dvadesetih godina prošlog veka Pesmažu je napravio prvu čokoladu: “Roda”, koja je preteča današnje čokolade za jelo i kuvanje “Menaž”. Od 1938, pomenuta čokolada postaje desert koji će obeležiti narednih 8 decenija i sve one važne momente. Iste godine u fabriku pristiže gospodin Franja Vaja, rođeni Vrščanin mađarskog porekla.

Foto: Wikipedia/Logo Soko Štarka do devedesetih godina

Po povratku iz Slovačke i Mađarske, on u fabriku donosi novostečeno znanje o pravljanju čokoladnih poslastica. Kombinovanjem kakao delova i čokoladnog preliva, a uz dodatak sastojka azijskih algi po imenu agar-agar, nastaje jedan od omiljenih penastih slatkiša – čoko-banana.

1931. godine, Jevrejsko akcionarsko društvo osnovalo je pekaru “Soko”.

Predsednik Društva bio je Holender, čije ime na žalost nije zabeleženo, kao ni ime direktora Fišera, takođe Jevrejina. Glavni majstor bio je iz poznate bečke pekare „Anker brot peckerei”.

Fotografija preuzeta sa zvaničnog sajta Soko Štarka
Logo do 2022.

U tada prvoj parnoj pekari bilo je zaposleno stotinak radnika.

1966. godine, integracijom pekare “Soko i Fabrike čokolada i bombona “Nada Štark” nastala je Fabrika keksa, čokolade i bombona “Soko Štark”, preteča današnje moderne fabrike.

Fotografija preuzeta sa zvaničnog sajta Soko Štarka

1975. godine otvorena je “Nova fabrika”, kako su je tada svi zvali, na današnjoj lokaciji u Kumodraškoj ulici, na Voždovcu, u koju su preseljeni oprema i mašine iz Zemuna, a odakle i danas najlepše poslastice i slaniši nalaze put do generacija svih uzrasta.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Tramvaj stariji od beogradskog saobraćao je decenijama u najsevernijem srpskom gradu

Sledeći članak

Naišli smo na pravi snimak (u boji) koji prikazuje kako je Pariz izgledao tokom 1900-tih godina

Ne propustite

Istorijski trenutak – svečano otvorena pariska katedrala Notre-Dame nakon pet godina rekonstrukcije

U Parizu je 7. decembra svečano otvorena obnovljena katedrala Notre-Dame, a ovom

Prekosutra je svečano otvaranje Notr Dama, povodom čega Ambasada Francuske i Institut u Srbiji organizuju niz događaja

Pariska katedrala Notr Dam, biser evropske kulturne baštine. Povodom ponovnog otvaranja pariske

Priča o Kseniji Atanasijević, prvoj ženi sa titulom doktora nauka u Srbiji koja je stradala u svim režimima

Dok šetate Jevremovom ulicom u starom beogradskom delu grada Dorćol, tabla na