Možete da ih pravite u različitim oblicima zahvaljujući kalupuma, koji nisu previše skupi. Čuveni praznični medenjaci su uvek dobrodošli u domove.
Uz malo mašte imaćete pravu čaroliju na stolu, a ukućani i gosti želeće da ovu poslasticu rado probaju. Mi vam u nastavku donosimo najbolji recept za ove čarobne keksiće.
Sastojci:
- 750 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 gr mlevenog đumbira
- 3 gr mlevenog muškatnog oraščića
- 2 gr cimeta
- 200 g putera sobne temperature
- 3 kašike meda
- 220 gr smeđeg šećera
- 120 ml vode
- 1 jaje
- par kapi arome vanile
- 1 kafena kašičica mlevenog karanfilića
Za dekoraciju:
- 200 gr šećera u prahu
- nekoliko kapi limunovog soka
Priprema:
Brašno, prašak za pecivo, đumbir, oraščič, cimet i karanfilić pomešajte u nekoj većoj posudi. Posebno umutite puter, med, šećer, vodu, jaje i ekstrakt vanile mikserom dok se ne dobije lepa i ujednačena masa.
Ovu retku smesu polako sipajte u posudu sa suvim sastojcima, tako što ćete sipati po malo i uz stalno mešanje.
Testo će biti dosta črvsto na kraju. Podelite testo na manje kugle, umotajte u providnu foliju i ostaviti u frižideru tri sata da odstoje.
Posle toga, novogodišnji medenjaci imaju svoju osnovu. Testo razvijte na dobro pobrašnjenj podlozi tako da bude tanje i vaditi modlicama u željenom obliku. Medenjake složite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i pecite na 175 stepeni, 15 miniuta. Izvadite i ostavite da se prohlade, pa ih dekorišite.
Priprema dekoracije i ukrašavanje:
Šećer u prahu pomešajte sa nekoliko kapi limuna da dobijete lepu, tečnu masu. Po želji, podelite masu na više posuda, i dodajte prehrambene boje kako biste je obojili.
Potreban vam je poslastičarski špric, ali ako ga nemate, mogu da posluže i čvršće kese za zamrzivač.
Sipajte glazuru u kesu i odsecite ćoškić kroz koji ćete istiskati masu. Sipajte masu u kesu i pažljivo pravite šare i ukrase po želji. Ostavite šećer i limun da se stegnu i vaši medenjaci su gotovi.
Uživajte u njima za vreme praznika.