Foto: Pexels

Recept za najukusnije praznične medenjake

Početak
05/12/2023

Možete da ih pravite u različitim oblicima zahvaljujući kalupuma, koji nisu previše skupi. Čuveni praznični medenjaci su uvek dobrodošli u domove.

Uz malo mašte imaćete pravu čaroliju na stolu, a ukućani i gosti želeće da ovu poslasticu rado probaju. Mi vam u nastavku donosimo najbolji recept za ove čarobne keksiće.

Foto: Pexels

Sastojci:

  • 750 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 gr mlevenog đumbira
  • 3 gr mlevenog muškatnog oraščića
  • 2 gr cimeta
  • 200 g putera sobne temperature
  • 3 kašike meda
  • 220 gr smeđeg šećera
  • 120 ml vode
  • 1 jaje
  • par kapi arome vanile
  •  1 kafena kašičica mlevenog karanfilića

Za dekoraciju: 

  • 200 gr šećera u prahu 
  • nekoliko kapi limunovog soka

Priprema: 

Brašno, prašak za pecivo, đumbir, oraščič, cimet i karanfilić pomešajte u nekoj većoj posudi. Posebno umutite puter, med, šećer, vodu, jaje i ekstrakt vanile mikserom dok se ne dobije lepa i ujednačena masa.

Ovu retku smesu polako sipajte u posudu sa suvim sastojcima, tako što ćete sipati po malo i uz stalno mešanje.

Testo će biti dosta črvsto na kraju. Podelite testo na manje kugle, umotajte u providnu foliju i ostaviti u frižideru tri sata da odstoje.

Posle toga, novogodišnji medenjaci imaju svoju osnovu. Testo razvijte na dobro pobrašnjenj podlozi tako da bude tanje i vaditi modlicama u željenom obliku. Medenjake složite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i pecite na 175 stepeni, 15 miniuta. Izvadite i ostavite da se prohlade, pa ih dekorišite.

Priprema dekoracije i ukrašavanje: 

Šećer u prahu pomešajte sa nekoliko kapi limuna da dobijete lepu, tečnu masu. Po želji, podelite masu na više posuda, i dodajte prehrambene boje kako biste je obojili.

Potreban vam je poslastičarski špric, ali ako ga nemate, mogu da posluže i  čvršće kese za zamrzivač.

Sipajte glazuru u kesu i odsecite ćoškić kroz koji ćete istiskati masu. Sipajte masu u kesu i pažljivo pravite šare i ukrase po želji. Ostavite šećer i limun da se stegnu i vaši medenjaci su gotovi.

Uživajte u njima za vreme praznika.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Raskoš, glamur i moć hotela “Peta Avenija” u Njujorku

Sledeći članak

Detaljan vodič – kako pravilno držati čaše za vino

Ne propustite

Od Pariza, do rodnog grada Amadeusa Mocarta – izdvojili smo gradove koje morate posetiti tokom praznika

Novogodišnji i Božićni praznici sa sobom nose posebnu čaroliju i izazivaju mnoge pozitivne

Danas se obeležava Međunarodni dan planina: Otkrivamo najbolja mesta za zimsku avanturu u regionu

Dan posvećen lepoti planinskih predela širom sveta, obeležava se 11. decembra kroz

Snimci iz prošlosti – kako je nekada izgledala zima?

Zimsko vreme podrazumeva buđenje uspomena, prelistavanje starih fotografija, iznova gledanje nekada aktuelnih