Iako se kokteli obično vezuju za tople mesece u godini, zbog svog osvežavajućeg karaktera i voćnih nota, to ne mora biti pravilo. Postoje i ukusni kokteli koji kao da su stvoreni za hladniji period. U nastavku vam donosimo koji su to savršeni zimski kokteli i kako da ih napravite tokom hladnih zimskih dana.
1 Maple Old Fashioned koktel
Tzv. Maple Bourbon je prosto savršen ukus za zimske dane. Iako ne tako popularan ukus na našim prostorima, sa razlogom se ukus javorovog sirupa poistovećuje sa praznicima. Ovaj ukusni koktel predstavlja varijaciju poznatog koktela od viskija, zvanog Old Fashioned. U pitanju je koktel koji je ime dobio po tipu čaše u kojoj se servira. Klasična viski čaša.
Tip čaše: old fashioned (čaša za viski)
Sastojci za Old Fashioned koktel sa javorovim sirupom:
- 2 supene kašike javorovog sirupa
- 1 supena kašika vode
- ⅛ supene kašike gorčine
- 60 ml burbona
- 1 kora pomorandže
- 1 trešnja
Priprema koktela: sipajte javorov sirup, vodu i gorčinu u čašu i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte led i koru pomorandže, i potom prelijte burbonom. Dekorisati sa trešnjom i štapićem cimeta, po želji.
2 Penicilin
Penicilin je ime koktela koje govori za sebe. Nema potrebe detaljisati zašto se ovaj koktel zove penicilin, osim što ćemo reći da je jedan od glavnih sastojaka đumbir. Začin koji je na visokom glasu kada je zdravlje u pitanju. Takođe, tu je i med, kao i limun. Reklo bi se zdravi, vitaminski napitak sa dovoljno alkohola da ne mislite da ćete popiti “pravi lek”. Evo kako se pravi Penicilin koktel.
Tip čaše: old fashioned
Sastojci za koktel Penicilin:
- 60 ml blended skoč viskija
- 30 ml soka od limuna
- 15 ml mednog sirupa
- 15 ml sirupa od đumbira
- 7.5 ml Laphroig skoč-a
- 1 velika kocka leda
Priprema koktela: Šejkujte blended skoč, sok od limuna, sirupe i led, i sipajte ovaj miks u staromodnu čašu (čašu za viski) sa samo jednom, velikom kockom leda. Preko ovog miksa i leda sipajte Laphroig skoč preko poleđine barske kašike, tako da Laphroig skoč pluta na površini i dodajte krišku (ili kolut) limuna.
3 Mećava (The Blizzard Cocktail)
Pravi kremasti raj tokom praznik i verovatno omiljeni koktel sa naše liste. Ovaj koktel prosto poziva da ga popijete u nekom toplom planinskom domu, iako mu ime Mećava (The Blizzard Cocktail), ne odiše toplotom, koktel se zapravo služi topao. Kremasto mlečni ukus je kao stvoren za lagano porodično okupljanje tokom zimskih praznika. Pravi dekor uz ovaj koktel bi bili interesantni božićni filmovi u pozadini. Šta kažete na to?
Tip čaše: staklena šolja sa drškom (idealno čaša za kuvano vino)
Sastojci za Mećava koktel:
- 40 ml irskog viskija (Jameson) ili ruma
- 15 ml likera od lešnika (recimo Frangeliko)
- 15 ml kremastog likera (Bailey’s recimo)
- Kafa
- Krem Šlag iz tube
Priprema koktela: u staklenoj providnoj šolji pomešajte viski (ili rum) sa likerom od lešnika i Bejlisom. Prelijte taj miks sa kuvanom (toplom) kafom i ukrasite koktel sa šlagom. Poslužite piće dok je toplo.
4 Coquito
Rapsodija mirisa koja u beloj kombinacija podseća na sneg ili hladnu Rusiju, definitivno pripada listi – ukusni zimski kokteli. Ipak, baš kao i koktel White Russian, ovaj zimski koktel će vas sasvim sigurno ugrejati u hladnim zimskim danima. Malo je kompleksniji za pripremu, jer iziskuje i rernu, ali ne brinite, ništa nije teško a ukus je vredan truda. Evo kako se pravi koktel Coquito.
Tip čaše: Old-fashioned (viski čaša) – oko 10 čaša pića u jednoj meri;
Sastojci za Coquito koktel:
- 1 kokos
- 600 – 750 ml Bakardi (belog ili crnog ruma)
- 400 gr. Krema od kokosa
- 350 gr. Kondenzovanog mleka
- 2 velika štapića cimeta
- Kocke leda
Priprema koktela: Izbušite dve najmekše rupe na kokosu i iscedite sav kokosov sok u posudu. Zagrejte rernu na 175 stepeni, u pleh sa papirom za pečenje stavite kokos i pecite ga 15 minuta. Uvijte ispečeni kokus u krpu, i potom čekićem udarajte snažno deo u blizini izbušenih rupa na kokosu. Oljuštite izlupanu koru kokosa i sastružite beli deo unutrašnjosti kokosa. Sameljite ovako dobijeni kokos i u posudu za merenje zapremnite sipajte samleveni kokos i kokosovu tečnost koju ste prethodno izvadili. U jednoj velikoj činiji, tegli ili čoperu miksujte (sjedinite) sve sastojke za Coquito koktel i dobili ste svoje piće. Dodajte i dva štapića cimeta, a piće poslužite u čaši po želji sa ledom, piše Beleške.com
Ovi recepti za zimske koktele, su siguran način da se odmorite od učenja ili napornog posla. Nezaboravni trenuci sa najbližima upravo postaju i najukusniji zajednički trenuci, jer će vas ovi zimski kokteli oduševiti.