Francuska kuhinja je nadaleko poznata po tome što od jednostavnih sastojaka možete napraviti nešto drugačije i prefinjeno. U nastavku teksta možete saznati za baš takve recepte, kojima možete da osvežite vaš nedeljni ručak.
Pile sa limunom
Sastojci:
- 1 veliko pile
- 2 limuna
- 1 konzerva malih kandiranih limuna
- Cimet
- 1 luk
- 2 kasike soja sosa
Način pripreme:
Zagrejati pećnicu na 175⁰C. Pile staviti u tepsiju, iscediti i iseći limun.Preliti pile sokom od jednog isceđenog limuna. Iseći slani kandirani limun napola, dodati u posudu zajedno sa komadima običnog limuna. Oljuštiti drugi limun i napuniti pile komadima, a zatim natrljati pile cimetom i u sve to dodati sitno iseckani luk. Nakon sat vremena okrenuti pile kako bi se ispeklo sa obe strane, a kada prođe još dodatnih 45 minuta ponovo ga okrenuti i preliti soja sosom.
POT-AU-FEU (francuski specijalitet, kuvana govedina sa povrćem)
Pripremite jelo dan ranije da bi se odvojila masnoća.
Sastojci:
- morska so i sveze mleveni biber
- 1.5 kilogram govedine
- 1 velika šargarepa po osobi plus još jedna za supu
- 1 veliki luk
- 1 čen belog luka, neoljušten
- 1 dugačka grana celera
- 1 mešavina zelenila: peršun, listovi lovora i timijan
- Saica bibera u zrnu
- 4 cela praziluka
- 1 komad repe po osobi
- 1 manja glavica kupusa
- manja goveđa koska za supu po osobi
- korniošoni serviraju se sa strane sa senfom
Način pripreme:
Napunite veliku i duboku šerpu hladnom vodom i dodajte so. Stavite meso u lonac, dodajte šargarepu i luk, beli luk, celer, zeleniš, biber i komade pera praziluka. Stavite poklopac na šerpu i malo otklopite, kuvajte na srednjoj jačini oko tri sata. Dok lagano ključa, vodite računa da ne iskipi i kašikom skidajte masnoću. Ostavite supu da se ohladi i potom je ostavite u frižideru preko noći. Sledećeg dana, ukloni sloj masnoće koji se napravio na površini. Stavite posudu ponovo na šporet na tihu vatru i pokrijte je poklopcem. Dodajte preostale šargarepe i repu i kuvajte oko 15 minuta. Potom dodajte kupus i preostali praziluk i kuvajte još 10 do 15 minuta. Pazite da ne prekuvate, jer povrće treba da bude čvrsto. Napunite lonac vodom, stavi na jaču ringlu i dodajte so i biber. Kada voda proključa, dodajte goveđe kosti i pustite da ključa deset minuta. Nakon toga, spremno je za serviranje, uz to možete izneti na sto kornišone i snef.
Čokoladni kolač sa topljenom čokoladom
Sastojci:
- 120g putera
- 200 g crne čokolade
- 4 jaja
- 100 g sećera
- 80 g brašna
Način pripreme:
Zagrejte pećnicu na 180⁰C. Istopite puter i čokoladu u činiji koju ćete staviti na šerpu u kojoj ključa voda. U drugoj činiji pomešati jaja i šećer mikserom i onda dodajte brašno. Sipajte otopljenu čokoladu pomešanu sa puterom u činiji sa jajima. Sipajte sve u okrugli pleh srednje veličine i peći 30 minuta. Kada ga izvadite iz pećnice, ostavite gad a se odhladi 10 minuta pre serviranja.