Jesen je godišnje doba idealno za tople napitke, filmove i odlazak na toplu čokoladu ili kolač u obližnju poslastičarnicu, dok napolju pada kiša. Međutim, zašto ne biste izvrstan kolač napravili kod kuće i tu istu atmosferu preneli u svoja četiri zida?
Treće godišnje doba po redu, donosi nam mnogo padavina, najavljuje izrazito hladno vreme, a samim tim i poslastice njemu svojstvene – kao što su između ostalog one sa jabukama. U nastavku ovog teksta donosimo vam originalni, stari recept za brzi kolač od jabuka, kojem ćete se oduševiti i u kojem ćete uživati, dok gledate film, na primer.
Sastojci
* 1 šolja (od 3 dl) brašna
* 1 šolja šećera
* 1 šolja griza
* 1 prašak za pecivo
* 1 vanilin šećer
* 200 g putera (nikako margarina)
* 1 kg oljušćenih jabuka
* po želji, možete dodati i cimet
Priprema:
1. Sve sastojke spojite i lepo pomešajte. Jabuke narendajte i dodajte vanilin šećer, a možete dodati i cimet ako ste ljubitelj.
2. Pripremite okrugli kalup sa štipaljkom, obložite ga pek-papirom, na dno stavite suve sastojke, pa 1/2 količine narendanih jabuka, pa suve sastojke, zatim drugu polovinu narendanih jabuka, i na kraju odozgo suve sastojke. Preko svega toga narendati ceo puter. Po izboru, kolač možete ukrasiti jabukama i posuti šećerom u prahu.
3. Kolač peći na 180 stepeni 30-40 minuta.
Prijatno!