Ovaj kafe je jedan od retkih u Parizu koji nudi kvalitetnu, “domaću, sveže pečenu“ kafu.
Od 1880. godine kafe “Verlet” je postao važno mesto za prodaju kafe i čajeva, začina, kao i odabranog kandiranog voća. Te godine u ulici Saint-Honore 256, otvario je svoja vrata…
I od tada, sakog jutra, veliki metalni bubanj na visokoj temperaturi rotira se kako bi se ravnomerno “sagorela“ svetlo zelena zrna iz Amerike, Zapadne Indije i Afrike, odnosno dok se ne postigne savršenstvo zvano – Verlet kafa.
Miris ispunjava ceo komšiluk. Stanovi u blizinu snabdevaju se mlevenom kafom iz Verleta, još od 19. veka, kada su se čaj, kafa i topla čokolada nazivali egzotični vrući likeri. Godine 1921. kafe u ulici Saint-Honore je ostavljen u amanet mladom Avgustu Voehrleu. Mornar i uvoznik kafe iz Latinske i Centralne Amerike preselio se u Pariz da preuzme kontrolu nad ovom radnjom.
On “Verlet” obogaćuje još kvalitetnijim kafama, čajevima i začinima otkrivenim širom sveta. Strastven, stvorio je popularne mešavine kafe, nazvane „Haute Mer“ i „Grand Pavois“ u znak sećanja na svoja putovanja. On je takođe osmislio i elegantnu kafe-sobu u kojoj posetioci mogu gledati “izlog kafe” i uživati u tom mirisu dok ispijaju svoju sopstvenu.
U Parizu, kafa, vođena svojim energičnim “osobinama”, postaje napitak velikih umova i filozofa, prati napredak društva, te podstiče i njegovo razmišljanje.
Avgust je u nasledstvo ovaj kafe ostavio svom sinu Pjeru, koji je 1960. godine zvanično preuzeo porodični posao.
Kafe “Verlet” je bio prva “kuća” koja je pržila i služila kafu od čisto mlevenog zrna u francuskoj prestonici.
Od 1990-ih, dalji naslednik Erik je očuvao Verlet. On je, kao i njegovi prethodnici bio strastven za pravljenje kafe sa retkih polja, kao i čajeva iz najboljih bašta… Krenuo je u potragu za izuzetnim proizvođačima i plantažama koje Verlet oduvek sledi (na Svetoj Heleni, Tajlandu, Burmi). , u Laosu).
Do dana današnjeg, Verlet je ostao autentičan po svežoj kafi, najboljeg ukusa, kao i enterijera kafea koji je identičan nekadašnjem. (fotografija ispod)